Sundholmens slottsruin Del 1 (2)

Jag sitter och håller på med min hemsida och gör egna bildgallerier och igår höll jag på med denna slottsruin. Det är inte många som vet att vi har en slottsruin i Borås kommun och jag tror fortfarande att det finns båtar att låna för att komma ut till ön där ruinen ligger. Vill du se mera bilder av denna ruin så kan du klicka på denna länk Sundholmens Slottsruin Äspered (murberg.se) så kommer du till min hemsida. Den kan vara lite rörig just nu eftersom jag håller på med mina bildgallerier men Sundholms bildgalleri är klart och det finns 207 bilder.
På en ö i sjön Tolken utanför Äspered ligger denna underbart vackra slottsruin. Den 10 oktober satte jag mig i båten och rodde över till ön där ruinen ligger på en liten kulle, jag var så spänd på hur ruinen såg ut. Väl i land på ön plockade jag upp kameran och började fotografera och dokumentera. Vet inte hur länge jag gick på ön men var väldigt fascinerad av detta bygge. Fantastiskt att det finns kvar efter så många år, fast ruinen börjar vittra sönder lite här och där och skulle behövas lite renovering.

Troligen har byggnaden sett ut så här.
Omkring 1550 uppfördes en fast borg på den träbebyggda gården på Holmen. Dess plattform blev ett grekiskt, det vill säga likarmat kors. Troligen byggdes huset ovanpå källaren i tre våningar och de fyra korsarmarna avslutades uppåt av trappgavelsrösten. När lugnare tider inträdde i landet, upphörde försvarsaspekten och man lade huvudvikten vid större, ljusare, bekvämare och mer representativa bostäder. Sundholmens fyra ”svicklar” byggdes ut och fick troligen tornform, se bilden ovan.
Sannolikt drabbades slottet av en brand i början av 1600-talet och omkring 1611 företogs en genomgripande ombyggnad. Man slopade då den översta våningen och lät byggnaden täckas av två parallella tak i Nordsydlig riktning. Ett nytt och större trapptorn byggdes och ett altanförsett trätorn byggdes över sydfasaden.

PDF-fil